Història

L’associació neix de la iniciativa de persones vinculades molt directament a la Parròquia Santa Teresina de Lleida, que es van adonar que al mateix barri hi havia famílies que passaven per moments de dificultats i que acudien a la Parròquia per demanar ajuts. El denominador comú d’aquestes famílies és que tenien fills/es i no disposaven de suficients recursos per atendre les seves necessitats.

En un principi l’ajut s’atorgava amb diners, o bé en espècies (aliments, medicaments, material escolar, roba…) a les famílies. Poc a poc, es va anar veient que els infants d’aquestes famílies no es beneficiaven dels ajuts, per això es va decidir unir esforços per tal d’implantar un projecte per als fills/es d’aquestes famílies. Aquest projecte es va fer palès en tota una realitat anomenada Casal Pare Palau.

El 17 de desembre de 1987, es va firmar l’acta constitucional de l’Associació que s’anomenava “Servei als Homes de Lleida”, i l’any 1995 es va acordar canviar el nom de l’entitat, passant a dir-se “ESCLAT Associació Solidaritat i Servei Santa Teresina”, denominació actual.

La història del Centre ha passat per diferents etapes, una de les que cal destacar és a l’any 1996, data en que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya des de la Direcció General d’Atenció a la Infància, va considerar que d’acord amb la tasca que en el centre es duia a terme, aquest equipament es considerava com a un Centre Obert.

Paral·lelament la entitat també ha vetllat per les famílies vulnerables i des dels seus inicis també a treballat per aquestes amb el Programa d’ajut a famílies que inclou el servei d’acollida informació, orientació i assessorament, el Programa d’aliments per facilitar l’accés a aliments frescos per cobrir les necessitats més bàsiques d’alimentació a les persones amb dificultats econòmiques i/o socials, i altres projectes específics.

Durant l’any 2011 es va veure la necessitat d’oferir a les famílies el recurs de tallers/cursos de formació per empoderar-les i donar-los-hi més eines per la seva integració. Es va fer d’una manera molt tímida perquè inicialment només es va portar a terme un curs d’alfabetització a un grup reduït de persones i al següent any dos cursos, fins avui en dia que ja es porten a terme 7 cursos amb una gran acollida per part dels nostres usuaris/es.

La suma de la Junta, l’equip d’intervenció i el cos de voluntariat han fet possible arribar al 30è aniversari que es va celebrar l’any 2017.

L’any 2019 l’entitat va obtenir el reconeixement d’Utilitat Pública.